5:2 - "mirkalvägen" till bulemi

5:2-dieten trendar nu. Eller periodisk fasta.

Inom fitness är det ingen nyhet – men nu har metoden nått allmänheten om man ska uttrycka det så. Jag tänkte därför passa på att skriva om den och min syn på den.

I mina ögon är 5:2 ungefär livsfarlig. Det handlar om att ligga på ett galet kaloriunderskott vissa dagar för att sedan kunna äta ”vanligt” de andra dagarna. Med andra ord – två dagars svält och fem dagars stort intag.

Så ser bulimi ut. På riktigt. Svält följt av mycket ätande. Människor med saliga blickar uttalar sig i Expressen om hur skärpta och pigga de är under svälten. Exakt samma symptom som infinner sig vid bulimi – att man får en kick. Kroppen är på helspänn.

Samma människor ser lyriska ut och berättar hur de ”kan ta en bulle utan att ha dåligt samvete!”. Ursäkta – men borde inte samma varningsklockor ringa ännu en gång?

Den här ”metoden” är på allvar ingenting annat än en skola i bulimi som nu går under ett trendigt namn. 

Ätstörningar är livsfarliga. De kan verkligen sabotera – och i värsta fall – ta liv. 

Jag vet inte var jag ska börja i raden av risker med det här. Svälten riskerar att bli mer omfattande. Självbilden spårar fullkomligt ur. Dessutom – det finns stora ”chanser” att misslyckas helt.

För att kompensera ett kaloriunderskott kommer du behöva äta mycket. Det är också lätt att överäta. Ditt blodsocker kommer åka berg- och dalbana och vikten står i vissa fall stilla samtidigt som risken finns att i ren desperation dra ner kaloriintaget ytterligare.

På riktigt. Den här ekvationen är svår. Jag själv skulle aldrig drömma om att utsätta min kropp för något sådant. Det enda det här handlar om är ett försök till genvägar genom ett destruktivt beteende.

Det kommer alltid finnas förslag på ”mirakeldieter” som ska lösa allt. Soppor, måltidsbars och i det här fallet: svält. Det enda som verkligen fungerar, och får dig att må bra, är bra mat och att röra på dig.

Ät mycket långsamma kolhydrater, undvik socker och ät mycket grönt och baljfrukter. Ta en promenad några gånger i veckan, gymma om du tycker det är roligt eller börja dansa. Vad som helst. Svält dig inte!

Äter du en bra och balanserad kost, nu utgår jag från en normalstor kvinna som vill gå ner i vikt, så landar du på kanske under 2000 kalorier per dag. Det ger en viktnedgång. Punkt slut. Rör på dig – och du går ner snabbare, och får en stark kropp som mår bra.

Ät en bra kost varje dag så håller du dig i balans
Jag själv gillar proteinbollar mjehehe...


Ett cheesy inlägg

Det är himla lätt att råka jämföra sig med folk – ungefär hela tiden. Jämförelsen kan vara ens bästa vän – och värsta fiende.

Många tycker det är jobbigt att träna av den anledningen. Alla är så duktiga, starka, snabba och har så bra kondis. (Eller någon annan ohjälpsam tanke.)

Det saknar L-O-G-I-K. Alla vet att alla duktiga människor börjat någonstans. De har kämpat sig till den plats de befinner sig på. Ändå ploppar såna tankar upp.

Först när man släpper såna tankar kan man bli nöjd med sig själv. Jag tycker det är sjukt häftigt med vältränade, starka och välmående människor. De inspirerar mig. De hjälper mig att skapa mål och motivation.

Men skulle man ständigt gå runt och tänka att alla är bättre än vad man är, skulle självförtroendet hamna under havsnivån och till slut glida ner till Hades eller nåt. 

På riktigt. Inställning gör så mycket. Att tänka att ”jag är kanske inte där än, men jag kommer fasen kämpa för att komma dit!” är himla mycket mer hjälpsamt än att tänka ”jaha – alla är ju ändå bättre än mig”. Gör din grej bara.

Jag har lång väg kvar till att nå dit jag vill. Men jag är inte ledsen för att inte vara där. Jag kommer fortsätta kriga och fortsätta göra det jag tycker är roligt. Sen spelar det ingen roll vad andra pysslar med för roligt.

Jag styrketränar med två killar. Av förklarliga skäl är de starkare än jag är. Vissa saker är vi med jämnlika – i andra (läs benpress – Uffe tog 150 kg mer än mig i det igår) är det större skillnad. Ska jag jämföra mig och tänka ”fan vad jag är svag!” eller ska jag bli inspirerad, peppad och taggad att pressa mig själv lite till? Well. Det sistnämnda gör allting roligt. Det första är enbart deprimerande.

Herregud vilket cheesy inlägg. Men det får vara så. Det tål att upprepas en miljon gånger. Det viktigaste är att tycka om sig själv och peppa sig själv. Varför ska andra människor ständigt höjas – medan du själv bara krymper?

 

Nya vanor (halleluja!)

Varje onsdag har vi pressläggning. Det blir ett allmänt sockerkaos på vissa håll på kontoret. Denna vecka: morötter.

Ingen är stoltare än moi!

En annars vanlig onsdagskväll. Nej, inte mitt bord...

Denna onsdag. Me so happy and mätt.


Armar och rygg

Har varit iväg under kvällen på möte så det blev ett ultrasnabbt pass. Gillar att ha klocka och kolla tiden mellan seten ordentligt så idag blev det prick 60 sekunders vila emellan. Då får man upp ett bra flås tycker jag.

Killarna hade redan kört klart nästan så jag fick försöka hinna ikapp. Det blev bland annat marklyft, latsdrag och rodd med skivstång. Helt slut i armar och rygg nu. Kommer somna som en klubbad säl...


Matglad nattuggla

En vanlig kväll. Kokar fullkornsbulgur halv elva. Vad gör man inte för matlådorna...


Det här med träningsminer

... Kan vi prata om en annan gång.


Sista "vanliga" veckan på två år

Jag har haft en dunderfin helg. Träning, festivalbevakning i jobbet, kräftskiva, Skansen och allmänt mys med vänner. Måndag igen känns helt okej. Det är den sista arbetsveckan som är ”vanlig” för mig. Sen går jag ner i arbetstid och börjar plugget till Hälsocoach. Det känns verkligen helt galet. Två år.

På något sätt ska mina två passioner knökas in i mitt vardagliga schema. Hälsovetenskap (plugg) och journalistiken (jobb). Det ihop med träningen och allt annat.

Kommer troligtvis sluta med att jag börjar intervjua föreläsarna eller något i allmän förvirring av att gå in i olika roller.

Galet – och så fruktansvärt roligt. Beställda böcker trillar ner i brevlådan var och varannan dag med titlar som ”Hälsa och hälsofrämjande” och ”Grundläggande folkhälsovetenskap”.

Kan knappt bärga mig innan jag får nörda ner mig totalt.

 
 

Fluffiga proteinplättar

Igår det blev plättlunch efter träningen. Det blev en lite fluffigare variant när jag hade i bakpulver. Det här är hur som helst ett grymt alternativ till vanliga plättar som innehåller mycket protein. Jag föredrar att äta de med banan och turkisk yoghurt men möjligheterna är oääändliga.

Fluffiga proteinplättar

Ingredienser:
4 matskedar dinkelmjöl
4 ägg
1 tesked bakpulver
1 tesked vaniljsocker
500 gram kesella, 10%
En nypa salt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bunke. Stek i ett plättjärn med lite smör. Servera med frukt och yoghurt eller något annat gott.

(Mest avancerade receptet ever.)



 
 

Kycklingpanna med äpple och kanel

Har kämpat för att lyckas få upp plättbild och recept men datorn vägrar. Vilka problem man har.

Ikväll har jag försökt vara god middagsvärdinna. Gick sådär. Damen i fråga är allergisk mot nötter och frukt. Jag gjorde en rätt innehållandes valnötter och äpple. Det blev två något skilda rätter och hon överlevde som tur var.

Utgick från ett recept jag hittade och gjorde om det och det blev jättegott.

Kyckling med äpple och valnötter
4 portioner

Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 tesked spiskummin
0,5 tesked chilipeppar
1 matsked tomatpuré
0,5 paket saffran
1 kryddmått kanel
2 röda äpplen
1 burk kikärtor
1 matsked grönsaksbuljong
1 dl hackade valnötter

Grönsaksbuljongtärning
3 dl Matvete

Gör så här:
Stel löken och vitlöken mjuk. Stek under tiden kycklingbitar i en annan panna. Tillsätt tomatpuré och kryddorna till löken och låt fräsa.

Häll i kikärtorna och lite vatten och grönsaksbuljong. Låt steka en stund. Tillsätt kyckling, hackade valnötter och äpple. Servera med matvete som du kokat med en grönsaksbuljongtärning.

(Tips: ej lämplig rätt för frukt- eller nötallergiker.)


Börjar bli dags för plättlunch


Det här med kolhydrater - DEL 2

I ett tidigare inlägg skrev jag lite om någon slags grund, med snabba och långsamma kolhydrater. Tänkte börja nörda in mig lite på ämnet nu.

Ibland förenklas det med att snabba kolhydrater är dåliga, och att långsamma är bra kolhydrater. Jag tror att till exempel GI har gjort sitt för detta. Inget ont om GI, det nämligen den kosthållningen som jag själv föredrar.

Tränar man inte så mycket tänker jag att långsamma kolhydrater är en väldigt bra kost att hålla sig till. Till exempel, skippa riset och gör blomkålsmos eller ät med quinoa eller något annat mer fiberrikt tillbehör.

Tränar man dock hårt emellanåt ser det lite annorlunda ut. En tumregel är att ju närmre träningen det är- desto mer snabba kolhydrater ska du inta. Man ska dock inte äta för nära inpå träningen (gör själv det misstaget ibland, döden, hehe…) eftersom att mycket av energin används till att då ta hand om maten. Du presterar sämre.

Sedan finns det bra snabba kolhydrater. Ett sånt exempel är havregryn som är bra i samband med träning för att fylla på glykogendepåerna. Jag brukar göra proteinbars på bland annat havregryn.

Glykogendepåerna behöver fyllas på när du tränat för att kunna presterar vid nästa pass. Ska du köra två pass på en dag är det ännu viktigare. Det finns olika drycker för det och för att få bra återhämtning.

Så kan ett upplägg se ut:
Ca 2-4 timmar innan träning – ett lagom stort mål med kolhydrater. Vissa rekommenderar 1 gram kolhydrater per kroppskilo.
Efter träning – ett återhämtningsmål, som är mycket viktigt. Det ska innehåller kolhydrater och framför allt: protein.

När man har tränat och använt sina muskler påbörjas en fas när musklerna bryts ner. Den katabola fasen. När du äter inleds den anabola fasen – den som återuppbygger muskler. (Det finns en rad andra viktiga anledningar till att äta bra direkt efter träning.)

Bra mat innan, och efter, och du har bra förutsättningar.

Protein och kolhydrater i den typ godaste blandningen
 
 

Robotpromenad

Kan meddela att bendag innan ridning är en usel idé. Det blir liksom träningsvärk, plus mer benträning dagen efter. Dag tre mår man som jag gör idag.

Varje steg är liksom ryckigt och stötigt. robotstyle. Hissen är min bästa vän precis som stolen med hjul på kontoret.

Men fy fasen vad skönt det känns. Då vet att man musklerna fått sig en utmaning.

 Bra träning med ridning. Med andra ord - nej, det är inte bara hästen som jobbar...

Det här med kolhydrater - DEL 1

Tänkte ge mig i kast med ett sjukt omtvistat ämne. Kolhydrater. Håll i er. Det blir uppdelat i åtminstone tre delar eftersom ingen kommer orka läsa annars. Den andra delen får handla lite mer om när man ska äta vad, och mina egna erfarenheter och tankar kring framför allt LCHF.

Allt det här är sådant jag har läst mig till, provat mig fram och pratat med kunnigt folk om. Det är ett omtvistat ämne. Vill någon gå i taket eller säga emot - välkomna!

För LCHF är superhajpat. Plötsligt är kolhydrater lika med djävulen. Säger man något illa om LCHF så är det kört. Mobben kommer. Möjligt överdrift – men ni förstår poängen.

Jag själv körde med LCHF från januari till ungefär april. Nu gör jag inte det längre.

När det gäller kolhydrater är de inte riktigt förjänta av det dåliga ryktet. Lite kolhydrater behöver vi alltid. Men det är svårt att få bort de helt. Som ett experiment försökte jag själv utesluta så mycket det bara gick. Det slutade med att jag kom ner på under 10 gram kolhydrater per dag vilket är extremt lite. För lite.

Grönsaker innehåller alltid lite kolhydrater till exempel. Det är ingenting dåligt. För som sagt, en del kolhydrater behöver man för att kroppen ska fungera.

Lågkolhydratkost räknas till det som är under 100 gram kolhydrater per dag.

Så hur ligger det till? Är kollisar bra eller dåligt? Både och.

Det finns gott om dåliga kolhydrater. Vitt bröd och vitt ris till exempel. Alla fibrer är borttagna och det enda som händer är att det agerar bukfylla en kort stund, skjutsar upp blodsockret och din kropp får knappt något ut av det.

Sedan finns det bra kolhydrater. De som innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och annat viktigt. Bönor, grönsaker och fullkorn. Sådant med mycket fibrer.

Det som enkelt skiljer detta åt är att det senare innehåller mycket fibrer. Fibrerna bromsar upp processen när kroppen tar hand om det som intagits samtidigt. Även kolhydrater. Det tar längre tid för kroppen att ta upp det, och med andra ord håller sig ditt bodsocker stabilare.

Du slipper bli akuthungrig, bli trött och seg för att sedan få en galen skjuts uppåt som sedan faller platt ner igen. Du får helt enkelt längre mättnad och känner dig ”stabilare” i hungerskänslor, humör mm.

De flesta kan det här med snabba och långsamma kolhydrater, och det är det som det handlar om här.

Enkelt, eller hur?

Tur att det finns annat att tänka på också – annars hade det blivit för lätt. Resten återkommer jag till sen. Imorgon blir det del 2.



Varför man inte ska äta mycket innan träning


Broccoli/blomkål

Blomkålsmos är ett nyttigt och sjukt gott alternativ till potatis. Ännu godare är det med broccoli.

Koka blomkål och broccoli mjuk, mixa (stavmixer är Guds gåva till Paoi) till en slät blandning. Ha i lite turkisk yoghurt, som jag föredrar, eller lite matlagningsgrädde. Är du ett fan av LCHF är det gott med vispgrädde.


Skulle ha vilodag

Tänkte vila idag men bestämde mig till slut för att en bendag faktiskt vore på sin plats. Har de senaste dagarna kört igenom hela kroppen med rygg/biceps två gånger.

Men än så länge inga spaghettiben i sikte. Det blir till att åtgärda det.


Rosa

Mycket rosa som händer i köket just nu. Balanserar upp det med lätt mordiska händer.


God morgon

Snacka om intensiv start på veckan. Därav no matbilder and no träningsbilder.

Igår var det flamstrion som äntrade gymmet. Jag, Uffe och Timmy var så trötta mot slutet att vi knappt kunde fokusera. Det blev ett brutalt dropset tricepspress med rep – till slut stod vi med 5 kilo för båda armarna och bara darrade haha…

Ikväll ska jag och nya träningskompisen Timmy (så stolt över att han anslutit sig till gymklubben) köra lite rygg/biceps (fast jag fortfarande har lite träningsvärk sen i lördags…).

Tänkte skriva ett litet inlägg senare om det här med att börja träna. Vad man kan tänka på, äta, osv osv.




Gulligt

Bästisar på gymmet - sött

Lte suddig i slutet av ett axelpass


Det här med såser...

Jag: Kan jag få såsen?
Bror: Mm. Det är hemmagjord. Bara 173 kalorier.
Jag: Mhm, jasså..?
Bror: Ja. Det är min hemmagjorda aioli. Nyttigare än de där burkarna man köper. De innehåller nästan 800 kalorier i varje burk.
Jag: Det här är bea...
Bror: Heh...
Jag: Har du läst min blogg?
Bror: Mm... 

Någon har memorerat ungefär allt från ett inlägg om aioli. Lillebror sätter sikte med nyttigare mat. Eller så har han obehagligt bra minne. 

Gorgonzola och sharon

Ikväll blev det familjemiddag. För att överleva fram till den, och inte bli våldsam samt äta upp maten avsedd för nio personer, gjorde jag en "sallad" till lunch. Färggladare mat får man kriga för att lyckas med. 

(Om någon lyckas - säg inte det till mig. Jag kommer bli sårad.)

En varm sallad med matvete, sharonfrukt (tropisk frukt i mat - WIN), spenat, tomat, paprika och gorgonzola. Och så lite valnötter på toppen. Så gott. Vad vore livet utan ost?

Jag älskar ost. Gorgozola och andra starka ostar är grymma i matlagning. Även om de kan vara förhållandevis feta innehåller de så mycket smak att väldigt lite behövs. För en stor laddning med två-tre portioner av denna använde jag 50 gram.

 

Dör endorfindöden

Körde ett riktigt härligt pass rygg/biceps. Kändes verkligen att jag inte varit på gymmet på länge. Har tappat mycket i styrka men det kommer gå snabbt att komma tillbaka.

Jobbade med mycket kontakt och inte så tunga vikter för att verkligen väcka musklerna igen.

Fy fasen vad jag mår bra nu!


Morgon

Igår blev det en lite för sen syndkväll hemma hos en kompis. Vi låg utslagna i hans hemmabio och flåsade ikapp till klockan två innan vi ungefär rullade ut till bilen. 

Jag har åtminstone krälat ur sängen nu och lagat en tallrik gröt. Känner mig bra i halsen - så idag blir första gympasset sedan den 7:e augusti. EVIGHETER SEN. Ja, jag räknar dagar. 

Det kommer antagligen vara helt vidrigt att försöka komma in i det igen. Men nu har jag bestämt att jag är frisk. Preppade med Dumle igår så jag lär ha massor av energi.

Gillar förresten bara min, eller min pappas gröt. Lika delar av havregryn (fiber), lättmjölk och vatten, och salt. Gröt är grymt, särskilt för att fylla på energinivåerna lite. Plus att du håller dig mätt länge och slipper bli gnällig.
 
Gröt med banan, kanel och psylliumfrön. Det sista nämnda är mättande och bra för magen.
Gott att strö över maten.




Hemmaträning med Paoi

Kom i form hemma! Det har aldrig varit så enkelt som nu.

SÅ! Vad väntar du på?! Hör av dig om du inte har plats för vikter i ditt hem.


Det bästa i lägenheten


 

Gott tillbehör á la tio miunter

Sjukt god sallad/röra/nytti-gotti-gegga.  

Bulgur (kokta i grönsaksbuljongätrning), hackade soltorkade tomater, konserverade kikärtor, hackad basilika, fetaost, olivolja, vit balsamvinäger, salt och citronpeppar. Hade tänkt ha i kidneybönor också, men glömde de haha... Någon som vågar prova ett rececept jag själv inte provat?

Nåväl, grymt tillbehör till stekt kyckling. Lågt GI och bra med protein. 

Koka bulguren, hacka upp allt och blanda. Ta konserverade ärtor så slipper de kokas också.
 

Ställer om siktet

I väntan på att bli frisk har jag nu underhållit mig med att se över kosten. Målet är att bygga mer muskler. Den krassa sanningen är att mitt kaloriintag är för litet för att jag ska kunna göra det. 

Med träningen jag har borde jag kunna bygga snabbare. När jag väl suttit och räknat ordentligt är det inte konstigt att jag inte gör det, allt beroende på kosten.

Jag har medvetet legat på ett litet kaloriunderskott en tid, men det är för stort underskott för att jag ska kunna nå dit jag vill fram över.

Så nu blir det att ställa om siktet lite. Jag höjer hellre intaget för att kunna tillgodogöra mig träningen på bästa sätt och inte bryta ner kroppen och må bra. Men med mer bra mat – mer muskler.

Det är lite så det blir. Man får justera lite hela tiden allt eftersom förutsättningar och mål förändras.

Det här kommer bli aningen galet för mig eftersom jag nära på ska dubbla mitt intag under träningsdagar, men fortfarande äta samma nyttiga mat. Det är ingen expressförändring med bulk och deff, utan en långsiktig förändring.

Ska bli intressant att se vad som kan hända med den. Framför allt måste jag vänja mig vid att äta mycket mer. 


Dags att bygga!


Matsäcken packad


Frustration utan dess like

Ibland hamnar man i svackor. Jag har hamnat i en nu. Ynklig utan dess like.

Förkylningen Från Helvetet har avancerat till bisarra nivåer. Jag låter som en gammal gubbe korsad med Datrh Vader. Rösten är totalt paj, jag väser mest (och skrämmer livet ur alla), har ont i öronen och halsen.

Jag har inte kunnat träna på en vecka och är allmänt frustrerad. Orken är lika med noll. Och innan dess var det uppehåll i och med semestern.

Det gör mig sur – helt enkelt. Jag har så mycket mål klara för mig, och vill få fart på träningen som jag vill. Men. Det. Går. Inte.

Ibland är det så, men jag har svårt att få in den lugnande tanken i huvudet.

Är tillbaka på jobbet efter semestern. Min överskottsenergi får användas där – tack och lov. Jag har skrivit som om det gällde livet.

Nu är det bara att vänta. Och äta lite Polly. Sjukdom innebär tydligen frikort gällande kosthållning.

 

Linsratatouille

Igår svängde jag ihop ungefär det enklaste tillbehöret någonsin. En linsratatouille. Och jag blev toknöjd, fast det var första gången. 

Linsratatouille, 4 portioner
Ingredienser:
2 dl röda linser
5 dl vatten
Grönsaksbuljong
150 gram mager fetaost, 10%
En konservburk ratatouille
Basilika (fryst går bra)

Gör så här:
Koka linserna med vatten och lite salt i cirka 5-10 minuter. Ha i en buljongtärning och tillsätt ratatouillegrönsakerna när det mesta vattnet kokat bort och linserna är mjuka. Smula ner hälften av osten i blandningen och smula resten över som garnering. Strö över lite basilika.

Jag åt det till timjanbakad kycklingfilé. Sjukt gott.


Nyttigt och billigt. Jag som brukar vara dålig på billig mat.
 
 

Skön start på dagen

Högst oplanerat. Får alltid extra motion när jag virrar bort mig på promenaderna.


Proteinpulvertest (med försökskaniner)

Idag blev det finbesök av Pernilla och Caspar som ska börja med proteinpulver och gymma ordentligt snart. Eftersom det är djuuuuuungel i proteinpulvervärlden kom de över för provsmakning.

Jag blev aningen medryckt och blandade proteinpulverdrinkar och stod nyfiken med ett block redo och tvingade stackarna att betygsätta alla pulver de smakade.

Föga förvånande vann min personliga favvo, blåbär från Body Science. Uppenbarligen har de utmärkt smak. 

Nåväl. Här är ett högst vetenskapligt resultat av eftermiddagens forskande kring aptitlighet i proteinpulver.

1. Blåbär, Body Science
2. Päronsplit, S.E.L.F Nutrition
3. Kiwi/yoghurt, Fitnessguru
4. Vanilj, Body Science
5. Banan, S.E.L.F Nutritrion
Delad 6:e plats: Jordgubb/vit choklad, Fitnessguru. Choklad, Body Science.

Mest ilska väckte jordgubb/vit choklad som har ett mycket tilltalande namn men ganska obehaglig smak. 


 

Mathimlen

Har hittat himmelriket för synddagar. Brunchen på Långholmens Wärdshus. På allvar - vi satt och åt i två timmar. 

Synddagar är bra ibland. Du blir sjukt motiverad i träningen och att äta bra de andra dagarna, ämnesomsättningen slipper gå ner (som den lätt gör om du ligger på konstant kaloriunderskott en längre tid för att t ex gå ner i vikt) och du håller lättare diciplin. Idag var det en ätardag, så imorgon blir det en nyttigare dag.

Dessutom är det gott. Helt enkelt.
 
 
Typ proteinrik tallrik
 
Dog dessertdöden
 
 

Fitnessfinsmakare

Just nu: proteinprovsmakning.

 

Smaklökarna på helspänn.

 


Tillskott

Blicken en besökare får när hen letar efter dricksglasen och öppbar skåpet med alla tillskott. Här är en hylla med det "viktigaste". Men skämt å sido - ärligt talat tar jag inte så mycket sådant.

D-vitamin, omega3, ZMA och ibland någon kapsel av något tillskott med koffein och annat för att boosta förbränningen lite. Har svårt att bara komma ihåg att två gånger per dag ta omega3-kapslarna....

Nya multivitaminer skulle dock behöva inskaffas också.
 
Bra grejer att köra tycker jag är just multivitamin, D-vitamin (så svårt att få i sig ordentligt i ett land som Sverige, åtminstone alla andra månader om året än nu) och omega3.
 
Det sistnämnda minskar bland annat blodfetterna och blodtryck, ökar mängden serotenin (som får en att må bra mentalt) i hjärnan och påverkar viktminskning positivt i viss utsträckning. Jag köper galet exklusiva kapslar på ÖB för typ 30 spänn. 
 
 

Proteinbollar

Har tidigare lagt ut mitt favoritrecept på proteinbars men gjorde vissa ändringar i det igår. Här är det:

Ingredienser:
5 dl fiberhavregryn
3 dl vassleprotein choklad (använder bodyscience)
1/2 dl hackade mandlar
2 msk riven kokos
2 msk kokosmjöl
1/2-1 dl kalorisnålt äppelmos (ta en dl om det blir för torrt)
1 msk honung
1/2 dl jordnötssmör
1/2 dl blå mjölk

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop resten av ingredienserna i en annan bunke. Blanda sedan allt. Rulla smeten till tio stycken små runda bollar.

Varje proteinboll innehåller cirka 15 gram protein och 190 kalorier.


Gott mellanmål, eller fika (om du vill bli poppis)...


Uppdaterad viltskavspytt

Till lunch: viltskavspytt 2.1. Ändrade lite och la den här gången till palsternacka och blandade med morötter (och typ två potatisar). Blev ännu godare.

Receptet på pytten finns här.

 


Obligatorisk efter-träning-bild

Igår blev det ett slött pass triceps/bröst eftersom min energinivå var icke existerande. Lite mysträning sådär. Ändå har jag massa träningsvärk idag. Så går det när man haft semester... Bara att sätta igång igen!

 

De där armarna som ska bli större någon gång... 


Färsfajitas, lågkalorirätt

Vet att många som vill äta nyttigt skippar bröd, men om man inte gör det finns det en jättegod färsfajitas man kan göra. Snabb och enkel rätt. Kalorimässigt hamnar den på under 400 ungefär. 

Färsfajitas

Ingredienser:
Nötfärs, 10-12%
Kidneybönor
Majs
Zuccini
Torillabröd, fullkorn
Riven ost 17%

Gör så här:
Stek köttfärs med fajita kryddmix. När köttfärsen är stekt, tillsätt kidneybönor, majs och hackad zuccini. Lägg färsen i tortillabröd och rulla ihop dem. Strö över en tesked riven ost över varje rulle. Ställ in i ugnen på ca 200 C i några minuter så osten hinner smälta.

Gott med kvarg och salsasås till!

 
 

Vad gör man inte för protein?

Eftermiddagens åstadkommande: proteinhavrebollar. GOTT!
(Lätt värt att bli kladdig för.)

 

Lägger ut receptet imorgon!

 


Krismat

Har nyss varit ute på en PW med Mimmi och hunden. Älskar att ha en så promenadglad granne.

Har hysteriskt ont i magen så jag har inte orkat laga mat än. Var däremot sjukt sugen på kanel (?) plötsligt så det blev en tallrik kvarg/hallon/kanel/granola för att överleva en stund...


Grön käresta

Grönt te är hur nyttigt son helst ungefär, det vet alla. Hur äckligt det ofta är vet också alla. Ofta smakar de ungefär buske och skog.

Hittade två helt dundergoda hemmagjorda sorter i en godisbod någonstans mellan Östhammar och Stockholm... Det enda problemet blir när de tar slut.

Grönt te underlättar bland annat viktnedgång och kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.. Den ni!

Nu kanske man tycker att det är ett dåligt tips när inköpsstället finns ute på vischan någonstans. Jag ser det hellre som att det högtidliga budskapet är: misströsta inte! Det finns gott grönt te. Tro det eller ej. Jag har länge varit en tvivlare. Ser ni en konstig bod ute på landet, stanna och gå på te-jakt.


 

Rödbetor och fetaröra

Biffar gjorda på kalvfärs med mynta och bladpersilja. Röra på fetaost och yoghurt och honungsbakade rödbetor med bladpersilja, mynta, rödlök blandat med vatten och grönsaksbuljong.

Enkel, god och nyttig middag på 30 minuter.

Rödbetor är så sjukt gott.


RSS 2.0