Det här med kolhydrater - DEL 1

Tänkte ge mig i kast med ett sjukt omtvistat ämne. Kolhydrater. Håll i er. Det blir uppdelat i åtminstone tre delar eftersom ingen kommer orka läsa annars. Den andra delen får handla lite mer om när man ska äta vad, och mina egna erfarenheter och tankar kring framför allt LCHF.

Allt det här är sådant jag har läst mig till, provat mig fram och pratat med kunnigt folk om. Det är ett omtvistat ämne. Vill någon gå i taket eller säga emot - välkomna!

För LCHF är superhajpat. Plötsligt är kolhydrater lika med djävulen. Säger man något illa om LCHF så är det kört. Mobben kommer. Möjligt överdrift – men ni förstår poängen.

Jag själv körde med LCHF från januari till ungefär april. Nu gör jag inte det längre.

När det gäller kolhydrater är de inte riktigt förjänta av det dåliga ryktet. Lite kolhydrater behöver vi alltid. Men det är svårt att få bort de helt. Som ett experiment försökte jag själv utesluta så mycket det bara gick. Det slutade med att jag kom ner på under 10 gram kolhydrater per dag vilket är extremt lite. För lite.

Grönsaker innehåller alltid lite kolhydrater till exempel. Det är ingenting dåligt. För som sagt, en del kolhydrater behöver man för att kroppen ska fungera.

Lågkolhydratkost räknas till det som är under 100 gram kolhydrater per dag.

Så hur ligger det till? Är kollisar bra eller dåligt? Både och.

Det finns gott om dåliga kolhydrater. Vitt bröd och vitt ris till exempel. Alla fibrer är borttagna och det enda som händer är att det agerar bukfylla en kort stund, skjutsar upp blodsockret och din kropp får knappt något ut av det.

Sedan finns det bra kolhydrater. De som innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och annat viktigt. Bönor, grönsaker och fullkorn. Sådant med mycket fibrer.

Det som enkelt skiljer detta åt är att det senare innehåller mycket fibrer. Fibrerna bromsar upp processen när kroppen tar hand om det som intagits samtidigt. Även kolhydrater. Det tar längre tid för kroppen att ta upp det, och med andra ord håller sig ditt bodsocker stabilare.

Du slipper bli akuthungrig, bli trött och seg för att sedan få en galen skjuts uppåt som sedan faller platt ner igen. Du får helt enkelt längre mättnad och känner dig ”stabilare” i hungerskänslor, humör mm.

De flesta kan det här med snabba och långsamma kolhydrater, och det är det som det handlar om här.

Enkelt, eller hur?

Tur att det finns annat att tänka på också – annars hade det blivit för lätt. Resten återkommer jag till sen. Imorgon blir det del 2.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0