Det här med kolhydrater - DEL 2
I ett tidigare inlägg skrev jag lite om någon slags grund, med snabba och långsamma kolhydrater. Tänkte börja nörda in mig lite på ämnet nu.
Ibland förenklas det med att snabba kolhydrater är dåliga, och att långsamma är bra kolhydrater. Jag tror att till exempel GI har gjort sitt för detta. Inget ont om GI, det nämligen den kosthållningen som jag själv föredrar.
Tränar man inte så mycket tänker jag att långsamma kolhydrater är en väldigt bra kost att hålla sig till. Till exempel, skippa riset och gör blomkålsmos eller ät med quinoa eller något annat mer fiberrikt tillbehör.
Tränar man dock hårt emellanåt ser det lite annorlunda ut. En tumregel är att ju närmre träningen det är- desto mer snabba kolhydrater ska du inta. Man ska dock inte äta för nära inpå träningen (gör själv det misstaget ibland, döden, hehe…) eftersom att mycket av energin används till att då ta hand om maten. Du presterar sämre.
Sedan finns det bra snabba kolhydrater. Ett sånt exempel är havregryn som är bra i samband med träning för att fylla på glykogendepåerna. Jag brukar göra proteinbars på bland annat havregryn.
Glykogendepåerna behöver fyllas på när du tränat för att kunna presterar vid nästa pass. Ska du köra två pass på en dag är det ännu viktigare. Det finns olika drycker för det och för att få bra återhämtning.
Så kan ett upplägg se ut:
Ca 2-4 timmar innan träning – ett lagom stort mål med kolhydrater. Vissa rekommenderar 1 gram kolhydrater per kroppskilo.
Efter träning – ett återhämtningsmål, som är mycket viktigt. Det ska innehåller kolhydrater och framför allt: protein.
När man har tränat och använt sina muskler påbörjas en fas när musklerna bryts ner. Den katabola fasen. När du äter inleds den anabola fasen – den som återuppbygger muskler. (Det finns en rad andra viktiga anledningar till att äta bra direkt efter träning.)
Bra mat innan, och efter, och du har bra förutsättningar.
